Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı Eğitimi
Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı Eğitimi
Aile danışmanlığı uzmanlık isteyen ve profesyonel bir şekilde aile yasası gereği sorun yaşayan aile fertlerine verilen psikolojik bir hizmettir. Eşlerin boşanma, ayrılık gibi durumların yanı sıra kişisel ilişkilerinde yaşamış olduğu sorunları da kapsamaktadır. Bunların dışında ölüm gibi yaşanabilecek doğal olaylardan sonra da aile danışmanlığı kapsamında aile fertlerine psikolojik desteklerin sunulması işlemini de aile ve sosyal yaşam danışmanları halletmektedir. Aile ve sosyal yaşam danışmanlığı eğitimi alan kişiler gerekli sertifikaları tamamlaması ile birlikte bu alanda çalışabilir.
Aile ve sosyal yaşam danışmanlığı eğitimi tüm bireylere açıktır ancak bireyin belli başlı özellikleri sağlaması gerekmektedir. Danışman profesyonel bir psikolojik yardım vereceği için öncelikle alanındaki teorik bilgilere hâkim olmalıdır. İkinci aşama olarak danışman uygulayıcı boyutta bu işi yapabilir düzeyde olmalıdır. Bunun için birçok psikolojik danışmanlık merkezi özel eğitim imkânı sunarak aday danışmanların gelişmesine doğrudan katkı sunmaktadır.
Aile Ve Sosyal Yaşam Danışmanının Sahip Olması Gereken Nitelikler
Psikolojik destek hizmetleri konusunda ülkemiz oldukça zengindir ancak niteliksel anlamda baktığımızda profesyonel olarak bu hizmeti sunan danışman sayısı azdır. Aileler yaşamış olduğu sorunların derecesine göre bir seçim yapmalıdır, örnek olarak aşırı derecede büyük problemler yaşayan bir aile işini şansa bırakmamak adına profesyonel danışmanlardan hizmet almalıdır. Aile ve sosyal yaşam danışmanlığı eğitimi sırasında bazı yüklemeler yapılır ve danışmanın bazı özellikleri kazanması sağlanır. Elbette ki herkesin doğuştan nitelikleri farklıdır bu yüzden bazı danışmanlar kolaylıkla uyum sağlarken bazıları zorluklar yaşayabilir. Şimdi maddeler halinde aile danışmanında bulunması gereken nitelikleri sizlere listeleyelim;
- Etkili iletişim becerilerine sahip olmak
- Her zaman meslek ahlakına uygun davranışlar sergilemek
- Karmaşık problemleri basit bir hale sokup, aile fertlerine tanıtmak ve çözüm odaklı bakış açıları sunmak
- Duygusal durumlara karşı dirençli olmak ve mesleki duruşunu kaybetmemek
- Kolay ikna edebilme becerisine sahip olmak
- Gözlem konusunda dikkatli olmak ve detaylara kolaylıkla yoğunlaşabilmek
- Empati yaparak karşıdaki kişilerinde bu şekilde davranmasını sağlayabilmek
Aile ve sosyal yaşam danışmanı özetle bir psikolog ve psikolojik danışman düzeyi olmasa da karşıdaki kişiyi anlayabilme ve sorunlara karşı pratik bakış açıları kazandırma açısından önem arz etmektedir.